關於囍宴坊

求婚,女士追求的是浪漫,男士講究的卻是排場,囍宴坊DF WEDDING的董事總經理林志華食正男士『要面』的特徵,專門構思華麗的求婚場面,池先生就是被他打造的氣派打動而幫襯。

[我本身已有一個求婚嘅畫面喺腦海,但自己搞唔到,要有經驗嘅人幫我實現出嚟。]林志華將他的『畫面』成真,安排樂隊在掛滿燈飾的『舞台』上演奏,然後池先生在雙方朋友的見證之下求婚,得到女朋友首肯。

堪稱『橋王』的林志華,喜歡『發明』不同的搶眼效果,令求婚過程更有睇頭。他最慣用的是掛滿LED幻燈汽球裝飾、以巨型水幕作屏幕投放影片,或在海邊大搞『煙花匯演』。[當初係我哋開始喺互外透過投影方式播放情侶嘅愛情故事,等雙方重溫大家嘅經歷,到男士求婚嗰陳佢女朋友會更加感動!]

二零零九年成立的囍宴坊,開始時只專注婚禮籌劃,但當時婚禮籌劃仍未盛行,導致生意慘淡,一年只有六,七單生意,林志華需要出外做兼職才能『養住』公司。二零一二年他看見網上的求婚片段過於簡單,欠缺新意,發現求婚策劃有市場,逐加入求婚策劃服務,由於香港的求婚策劃師不多,林志華憑著橋多上位,令生意漸入佳竟。現時每月平均有七、八單求婚生意,單是上半年營業額已過百萬。

林志華擅長打造震撼求婚場面,而他亦不斷創作新的求婚點子,[嚟緊我哋會開始加入煙幕、激光元素,營造出舞台嘅效果。]他笑言,男士走出來的一刻,猶如登上舞台,有『睇頭』又有驚喜。[搵得我嘅顧客都係希望打造獨特嘅求婚場面,我會繼續溝思新方式,務求永不過時。]